Cat costa transportul unui autoturism Blog

Piata auto second-hand este foarte dezvoltata in Romania, tot mai multe persoane avand ca ocupatie cumpararea de autoturisme la mana a doua – din strainatate, in mod special – si vanzarea acestora in tara, la preturi mai mari. De cele mai multe ori, insa, acestia au nevoie si de servicii de transport autoturisme, pentru a aduce autovehiculele cumparate pe platforma. Apeleaza la aceasta solutie atunci cand masinile fie au o defectiune (pe care o rezolva in tara), fie nu au toate actele necesare pentru a circula pe drumurile publice. Acest cost suplimentar variaza, nu este fix, si poate influenta chiar si pretul cu care urmeaza sa vanda un autoturism sau profitul obtinut in urma acestei tranzactii.

 

Care sunt factorii care influenteaza costul transportului de autoturisme?

Indiferent care este motivul pentru care se apeleaza la serviciile de transport pentru autoturisme – fie sunt noi si nu pot circula pe drumurile publice, fie sunt avariate sau masini de expozitie – costul solicitat de firmele specializate in acest domeniu variaza in functie de mai multi factori, descrisi in cele ce urmeaza.

1. Distanta parcursa pana la destinatie

Un factor important atunci cand vine vorba de costul transportului de autoturisme dintr-un punct in altul este reprezentat de distanta dintre cele doua puncte. Acest cost este direct proportional cu distanta, un avantaj fiind reprezentat de transportul a doua sau mai multe autoturisme cu un singur transport, astfel putand fi facute economii considerabile.

2. Perioada din an in care are loc transportul

In cazul masinilor second-hand, perioadele din an in care se recomanda sa se cumpere sunt primavara sau toamna, cand preturile acestora sunt foarte bune. Totusi, acest lucru duce la o crestere a cererii pentru transportul de autoturisme, astfel ca si nivelul de pret solicitat pentru aceste servicii este unul ridicat. Daca este vorba de un alt motiv pentru care se transporta un autoturism, iarna poate genera un cost mai mare pentru transport. 

3. Flexibilitatea in ceea ce priveste timpul in care ajunge autoturismul la destinatie

Nevoia de a fi transportat un autoturism cat mai repede la destinatie va genera un pret mai mare pentru serviciile de transport. In schimb, daca clientul are o flexibilitate in ceea ce priveste timpul pentru a ajunge la destinatie, costurile cu transportul autoturismului pot fi mai mici, chiar accesibile.

4. Tipul de transport pentru autoturisme

In general, transportul autoturismelor are loc in regim deschis. Exista si posibilitatea ca autoturismul sa fie transportat in regim inchis, intr-o remorca acoperita, insa pretul in acest caz este mult mai mare. Cel mai des este solicitat acest tip de transport pentru autoturismele de colectie sau pentru cele destinate expozitiilor, deci masini scumpe, pentru care transportul in siguranta este esential.

5. Dimensiunea sau greutatea autoturismului

De asemenea, un pret stabilit de o companie de transport autoturisme variaza si in functie de dimensiunea si greutatea pe care o are masina transportata. Transportul autoturismelor mari are un cost mai mare deoarece ocupa mai mult spatiu, iar consumul de carburant este mai mare, cu cat greutatea este mai mare.

6. Transportarea de autoturisme modificate

Daca se doreste transportarea unui autoturism care a fost modificat, clientul trebuie sa tina cont ca si costul pentru acest serviciu este diferit. Acest lucru se datoreaza faptului ca odata modificat autovehiculul, acesta nu mai are aceleasi dimensiuni sau greutate pe care le avea initial. Astfel ca furnizorul de servicii de transport trebuie sa isi ajusteze serviciile si echipamentele in functie de nevoile clientului.

In concluzie, in cazul in care apare nevoia de a apela la serviciile de transport autoturisme, clientii ar trebui sa discute initial cu furnizorul de servicii, pentru a-i oferi toate aceste detalii, in functie de care ii poate face o oferta de pret.