Ce înseamnă transport marfă CPI? Blog

Ce înseamnă transport marfă CPI?

Conform Ordinului nr. 1214/ 11.11.2015 pentru aprobarea normelor privind pregătirea și atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere și Ordonanței nr. 27/ 31.08.2011 privind transporturile rutiere, este necesar ca transportul de persoane și de marfă să se supună unor condiții legale specifice. Astfel, șoferii care efectuează transport rutier și se ocupă, în speță, cu transportul mărfii sau cu cel de persoane, trebuie să dețină atestate CPI sau CPC. In caz contrar, transportul nu se supune normelor legale in vigoare. 

În continuare, vom discuta despre importanța deținerii unui certificat CPI sau CPC de către cei care oferă servicii de transport marfă. Aceste aspecte sunt deosebit de importante și vizează atât firma care se ocupa de transportul mărfii, cât și clienții care apelează la astfel de servicii și care ar trebui sa fie informați din acest punct de vedere. Un astfel de certificat asigură un transport de marfă efectuat în bune condiții, care respectă legislația. De aceea, când este aleasă firma care se ocupă de transportul de marfă, este important să se aibă în vedere și aceste aspecte. 

Atestatele CPI si CPC sunt acordate conducătorilor auto și sunt valabile pentru tipul de transport efectuat de către aceștia, în acest caz fiind vorba despre transportul mărfii. Trebuie să dețină un astfel de certificat conducătorii auto cu permise de conducere încadrate în categoriile C, C1 sau C1E, care se ocupă cu transportarea mărfii, indiferent de tipul acesteia. Valabilitatea certificatelor este de cinci ani, după care este necesar ca acestea să fie prelungite. 

Transport marfă – Certificat CPI

Certificatul CPI este un certificat de calificare profesională inițială, acordat în baza unor examene teoretice și practice susținute de către șoferii care vor să devină profesioniști. Fără un astfel de certificat, un șofer nu poate fi încadrat drept șofer profesionist și nu poate oferi servicii de transport marfă, nici ca persoană fizică autorizată, nici ca angajat în cadrul unei firme specializate. 

Toți șoferii care au obținut permisul de conducere din categoriile menționate anterior (C, C1 sau C1E) DUPĂ luna septembrie a anului 2009 trebuie să susțină examinările teoretice și practice, în vederea acordării certificatului de calificare profesională inițială (CPI).

Probele teoretice sunt în număr de două:

  • examen teoretic tip grilă – acest examen pentru care candidații au la dispoziție maxim două ore este format din 100 de întrebări cu variante multiple de răspuns, iar pentru promovare este nevoie de minim 70 de răspunsuri corecte;
  • rezolvarea a șase studii de caz cu 20 de subpuncte – pentru promovare, candidații trebuie să rezolve corect minim 14 subpuncte într-un timp de maxim două ore.

Doar dacă promovează examenele teoretice, candidatul poate susține probele practice:

  • examen practic de conducere – în cadrul acestei probe, șoferul care dorește să obțină un certificat CPI va conduce camionul de transport marfă în afara localității, timp de minim 60 de minute, iar dacă este declarat admis la acest examen, poate susține și a doua probă practică;
  • probă practică ce vizează aptitudinile șoferului de a se ocupa în mod corespunzător de un transport de marfă, în cadrul căreia va trebui să demonstreze capacitatea de a asigura încărcarea autovehiculului cu marfă, aptitudinile pe care le are în încărcarea mărfii cu respectarea regulilor de siguranță, felul în care poate gestiona situațiile de urgență sau capacitatea de a preveni traficul de imigranți.

Transport marfă – Certificat CPC

Certificatul CPC este un certificat de calificare profesională continuă. La fel ca CPI, atestatul de calificare profesională continuă (CPC) se acordă în baza susținerii și promovării unui examen. În baza acestui certificat, șoferii pot oferi servicii de transport marfă.

Toți șoferii care au obținut permisul de conducere din categoriile menționate anterior (C, C1 sau C1E) ÎNAINTE de septembrie 2009 trebuie să susțină un examen în vederea acordării certificatului de calificare profesională continuă (CPC). Comparativ cu examinarea CPI, cea pentru obținerea unui certificat CPC este mai simplă. Este vorba despre un examen teoretic tip grilă, format din 30 de întrebări care au variante multiple de răspuns. În vederea promovării, candidații au la dispoziție 30 de minute, timp în care trebuie să răspundă corect la minim 70% din totalul întrebărilor. 

Așadar, un simplu permis de conducere nu este suficient pentru cei care doresc să lucreze pentru o companie de transport marfă. Fără un certificat de transport mărfuri, CPI sau CPC, în funcție de caz, șoferii nu pot conduce legal camioanele din flota unei companii care se ocupă de transportul mărfurilor. 

De asemenea, este important ca cei care apelează la servicii de transport marfă să aleagă doar companii de încredere, care oferă garanția profesionalismului șoferilor. Doar șoferii care au un astfel de certificat dețin cunoștințele necesare pentru efectuarea unui transport de marfă în cele mai bune condiții.