De ce este esențial transportul frigorific? Blog

 

Transportul frigorific este o metodă de transport a mărfurilor perisabile dintr-o locație în altă, cu ajutorul unor vehicule dotate corespunzător, astfel încât marfă să ajungă la destinație în stare bună. Este vorba de instalațiile speciale care permit controlul temperaturii și transportarea mărfii în condiții optime de temperatura, în România sau în alte țări.

Printr-un sistem încorporat, aceste autovehicule mențîn la temperaturi joase mai multe tipuri de mărfuri care necesită condiții speciale de transportare, pentru a nu se altera. În această categorie se încadrează alimentele refrigerate, legumele, peștele, fructele de mare, cosmeticele și unele medicamente.

Transport marfă frigorific intern

Indiferent de distanță parcursă, transportul de marfă cu autovehicule dotate corespunzător este esențial pentru că acestea să ajungă intacte la destinație, chiar și atunci când e vorba de distanțe scurte. În sezonul cald, acest tip de transport de marfă devine imperativ, țînând cont de faptul că temperaturile ridicate favorizează alterarea alimentelor și nu numai.

Pentru mai multe categorii de mărfuri, transportul frigorific este o necesitate, nu o opțiune. Acesta devine esențial pentru starea produsului și pentru siguranță viitorilor consumatori, chiar și în cazul distanțelor relativ scurte, dintr-un punct într-altul în România. Autovehiculele destinate acestui tip de transport, intern sau extern, funcționează după un principiu care presupune menținerea lanțului de răcire necesară pentru mărfuri sensibile la temperatura.

În plus, un alt avantaj al acestui tip de serviciu îl reprezintă faptul că traseul mărfurilor poate fi urmărit, indiferent că e vorba de un transport cu destinație în România sau în altă țară.

Transport marfă frigorific extern

La fel de necesar și în cazul transporturilor externe de produse perisabile, transportul frigorific asigura depozitarea mărfurilor în condiții optime din punct de vedere al temperaturii. Fie că e vorba de produse alimentare, cosmetice sau farmaceutice, acestea vor ajunge în siguranță la destinația finală. 

Și în acest caz, mărfurile sensibile la temperatura trebuie să fie manipulate și depozitate în condiții speciale pentru a garanta integritatea acestora la finalul transportului. La nivel global, acest tip de transport joacă un rol importat în industria alimentară și nu numai. Autovehiculele din dotarea unei firme transport marfă trebuie să mențînă temperatura rece pe durata transportului, mai ales în cazul în care temperaturile de afară sunt ridicate și integritatea mărfurilor perisabile poate fi pusă în pericol dacă se întrerupe lanțul de răcire.

Transportul frigorific de marfă a deschis noi oportunități pentru piață, întrucât a permis transportul unor noi categorii de mărfuri, care până nu demult păreau inaccesibile. În această clasa de produse pot fi incluse fructele de mare sau fructele exotice.

Autovehiculele dotate cu tehnologii speciale de control al temperaturii contribuie la menținerea în totalitate a calității mărfurilor transportate. Sensibile la temperatura, acestea se pot altera foarte rapid și de aceea trebuie să fie transportate în siguranță la temperaturi joase, pe distanțe scurte și mai ales pe distanțe lungi.

De asemenea, legislația în vigoare prevede respectarea unor măsuri stricte de igienă pentru transportul mărfurilor în autovehicule dotate cu instalație specială de control al temperaturii, atât pe plan intern, cât și extern.