Transporturi de marfă în România Blog

Pentru că în mod frecvent persoanele fizice sau juridice au nevoie să transporte dintr-o zona a țării în altă diverse tipuri de marfă, este nevoie de un transportator specializat, care să le pună la dispoziție vehiculele necesare și care să le asigure că produsele ajung cu bine la destinație. Unele mărfuri au nevoie de condiții speciale de depozitare și transport, cum sunt produsele lactate sau carnea, care necesită temperaturi scăzute. În alte cazuri este nevoie de un transport intern marfă de mari dimensiuni, cum este cel de vehicule, utilaje, piese etc.

Transport marfă agabaritic

În România, este teoretic interzis transportul cu vehicule rutiere care depășesc masă totală maximă admisă sau dimensiunile reglementate. De aceea, un transport agabaritic se efectuează doar pe baza unei autorizații speciale, care este eliberată de administratorul drumului pe care rulează transportul, respectându-se condițiile stabilite de Ministerul Transporturilor și de cel al Afacerilor Interne.

În categoria transportului agabaritic intră mărfuri precum: utilaje agricole, utilaje industriale, ambarcațiuni, structuri metalice, aparatură industrială etc. În funcție de dimensiunile și de greutatea încărcăturii, compania alege traseul pe care se poate realiza transportul în cel mai scurt timp.

În cazul acestui tip de transport, este nevoie de avize speciale și de autorizații, dar și de o mașină de escortă, care este autorizată pentru transferul de mărfuri agabaritice pe un anumit traseu. Reprezentanții companiei mai trebuie să se asigure că manipularea mărfii se face corespunzător, având în vedere dimensiunea și greutatea acesteia. Va fi, așadar, nevoie de utilaje speciale care să fie manevrate de angajați pregătiți, atât la momentul încărcării, cât și la cel al descărcării.

Transport marfă frigorific

Dacă marfă transportată face parte din categoriile: legume și fructe, alimente sau medicamente, considerate mărfuri perisabile, legislația europeană impune că vehiculele care o transporta să fie izoterme și igienizate și să aibă autorizație sanitar-veterinară.

Toate normele referitoare la transportul și depozitarea acestui tip de produse în condiții optime trebuie respectate atât de transportatori, cât și de comercianți. Principalele norme de respectat sunt următoarele:

·       în momentul preluării mărfii, este nevoie să se verifice temperatura acesteia, dar și cea din remorcă:

·       respectarea normelor stricte de igienă;

·       în cazul alimentelor refrigerate, este nevoie de o temperatura cuprinsă între 0 și 5 grade Celsius, carnea are nevoie de 3-7 grade Celsius;

·       nu este admisă depozitarea legumelor proaspete lângă produsele lactate;

·       este nevoie de spațiu separat pentru răcirea și depozitarea cărnii de pui.

În ziua de astăzi, datorită evoluției tehnologiei, este mult mai puțin probabil că marfă să se deterioreze, pentru că mașinile noi sunt dotate cu sisteme telematice GPS, care monitorizează în timp real modul de funcționare a echipamentului de răcire. Dacă se întâmplă că temperatura să înceapă să scadă sau să crească peste intervalul normal, sistemul alertează transportatorul, astfel că pot fi luate în timp util măsurile necesare, fără că marfă să fie pusă în pericol, cum se întâmplă în trecut, când, de multe ori, puteau ajunge la destinație produse stricate, ceea ce însemna bani pierduți pentru comercianți.

În concluzie, transportul mărfii în orice punct din România trebuie să se realizeze respectându-se condițiile impuse de aceasta. Bunurile de dimensiuni mari, care depășesc limita admisă de lege, pot fi deplasate la destinație doar în baza unor autorizații, iar produsele perisabile pot fi transportate strict la temperaturile specifice de păstrare.